Zomrel prognostik a politik Valtr Komárek

17.05.2013 Celý región

Praha 16. mája (TASR) - Český ekonóm, prognostik a politik Valtr Komárek zomrel vo veku 82 rokov v pražskej nemocnici, kde bol niekoľko posledných dní hospitalizovaný pre zlý zdravotný stav po operácii srdca. S odvolaním sa na jeho syna o tom dnes informoval spravodajský server iDNES.cz.

Komárek sa ešte v marci objavil v Ostrave na zjazde Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD), ktorej čestným predsedom bol od roku 2011.

Valtr Komárek bol pred rokom 1989 členom komunistickej strany a zastával viaceré funkcie v štátnej správe. V 60. rokoch pôsobil aj ako poradca vtedajšieho kubánskeho ministra priemyslu Ernesta Che Guevaru. V rokoch 1986-92 bol riaditeľom Prognostického ústavu akadémie vied.

Z komunistickej strany vystúpil v januári 1990, do júna 1990 bol podpredsedom vlády ČSFR. Od roku 1991 bol členom ČSSD, v roku 2000 neúspešne kandidoval do Senátu.

"Je to strata pre celú našu rodinu a verím, že aj pre stovky alebo skôr tisíce ľudí, ktorí môjho otca poznali," uviedol pre redakciu iDNES.cz jeho syn a komentátor Mladej fronty DNES Martin Komárek. "Aj keď sme mali na viaceré veci rozdielne názory, tak som si otca hlboko vážil, pretože to bol dobrý človek. On sa do poslednej chvíle staral o iných ľudí."

Zeman: Úmrtie Komárka je jedna z najsmutnejších správ, ktoré ma zasiahli

Správa o úmrtí českého ekonóma, prognostika a politika Valtra Komárka dnes zasiahla množstvo politikov. Podľa českého prezidenta Miloša Zemana odišla jedna z najvýraznejších postáv ponovembrovej českej politickej scény. Zemanov predchodca Václav Klaus uviedol, že si prognostika vždy vážil a jeho smrť ho veľmi zarmútila, uviedla dnes spravodajská webová stránka iDNES.cz. Zeman spomenul marcové stretnutie s Komárkom počas zjazdu Strany práv občanov. "Vtedy ešte sršal svojím neopakovateľným optimizmom a nikto by neočakával, že sa dočkáme jednej z najsmutnejších správ, ktoré ma v mojom živote zasiahli," povedal Zeman.

Prezident navštívil nedávno Komárka v nemocnici. "Obdivoval som jeho zmysel pre humor, jeho láskavosť, jeho súcit s názorovými odporcami, ktorým s úsmevom vysvetľoval svoje argumenty. Myslím si, že odišla jedna z najvýraznejších postáv ponovembrovej českej politickej scény a že táto postava nám v období rozjatreného predvolebného politického boja bude dlho chýbať," dodal Zeman.

Klaus pripomenul august 2010, keď Komárkovi pri príležitosti jeho 80. narodenín udelil Zlatú plaketu prezidenta republiky. Komárek bol podľa neho po novembri 1989 kľúčovým účastníkom debát, v ktorých sa rodila ekonomická transformácia. Aj po odchode z aktívnej politiky zostal jednou z autorít verejnej diskusie o smerovaní ČR. "V týchto debatách vynikal jeho konštruktívny a ľudsky ústretový spôsob komunikácie," uviedol exprezident.

Premiér Petr Nečas označil Komárka za veľkú postavu nežnej revolúcie. "Mám ho v pamäti ako osobnosť, ktorá výrazne prispela k pádu komunistického režimu a v nasledujúcich rokoch sa veľkou mierou podieľala na budovaní našej mladej demokracie. Už v tom čase sme zastávali v mnohých ohľadoch veľmi odlišné názory, vždy som si ho však vážil ako vzdelaného, šarmantného a zároveň veľmi skromného človeka," vyhlásil Nečas.

Správa o úmrtí Komárka zasiahla tiež predsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, ktorý si vždy vážil jeho priateľstvo, nadhľad a životnú múdrosť. Sociálnej demokracii, ale aj celej českej spoločnosti bude človek jeho formátu chýbať, dodal Sobotka pre iDNES.cz.

Komárek bol od roku 2011 čestným predsedom ČSSD.

Skúsený prognostik patril k ľuďom s veľmi pevným názorom. "Vedel hovoriť ľuďom veci do očí a s takou gráciou, že to nebolo urážlivé a často sme sa pri tom všetci zasmiali. Formuloval myšlienky veľmi zrozumiteľne, takých osobností máme veľmi málo," povedal šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Schopnosť vypočuť si iné názory vyzdvihol aj minister financií Miroslav Kalousek. "Odlišné názory nevnímal ako osobný útok, reagoval s láskavosťou a bez nenávisti alebo prefíkanosti. Počúval som ho s úctou, aj keď sme často argumentovali každý inak. Cítil som sa ako žiak pri profesorovi. Mal som ho veľmi rád," povedal v Českej televízii podpredseda TOP 09.

Vicepremiérka Karolína Peake vyjadrila Komárkovej rodine úprimnú sústrasť. "Valtr Komárek mal rovnako neuveriteľný osud, aké neuveriteľné bolo aj celé 20. storočie. Jeho životopis stojí za prečítanie," vyhlásila predsedníčka strany LIDEM.
 

Vyberte región